Avdelning hälsa

Introduktion
Näringsintag

Lägre gifthalt

Fetter

Hjärt- och
kärlsjukdomar


Färre sjukdomar

Vegankost

Föllingeprojektet

Referenser
 
Färre sjukdomar

Den största undersökningen i världen om sambandet mellan kost och sjukdomar leddes av Colin Campbell vid Cornell University i USA. Den visade att 80-90 procent av vanliga sjukdomar som bröst-, prostata- och tarmcancer, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar kan förebyggas eller förbättras med grön kost[7].

Enligt amerikanska cancersällskapet löper vegetarianer 30-50% mindre risk att drabbas av cancer[8]. Flera andra studier visar att förekomsten av vissa cancerformer är 25-50 procent lägre hos vegetarianer i jämförelse med den genomsnittlige blandkostaren[9,10,11]. I en intervju med Dr Walter Willet vid Harvards Department of Nutrition and Epidemiology i tidskriften E Magazine May/June 1996 hävdar han att fler än 200 studier tydligt visar att grön kost minskar cancerrisken.

De bättre förutsättningarna som vegetarianer har mot framförallt hjärt- och kärlsjukdomar och cancer gör att deras medellivslängd ofta är högre än blandkostare[10,12]. En studie publicerad i tidskriften Neuroepidemiology 1993 visar att risken att drabbas av senildemens minskar om man äter mer vegetarisk mat. Det föreslås att vegetarianer löper 50% mindre risk att drabbas.

Eftersom kött är syrabildande och kroppen måste ha rätt pH, bryts kalcium i benvävnader ner för att bilda basiska föreningar som på så sätt kan neutralisera den extra syra som köttet bildade. Eftersom vegetarisk/vegansk kost innehåller mer basbildande ämnen än kött har det föreslagits att benskörhet borde vara lägre jämfört med blandkostare[13].

BSE (Bovine spongiform encephalopathy) eller galna kosjukan som den också heter har de senaste åren drabbat många djur i främst Storbritannien. Den mänskliga varianten, Creutzfeldt-Jacobs sjukdom har skördat många människoliv tillföljd av köttkonsumtion. Även salmonellabakterier kan smitta människor som äter salmonellasmittat kött. Sjukdomen är oftast förhållandevis lättbotlig, men kan förorsaka allvarliga komplikationer.