Avdelning hälsa

Introduktion
Näringsintag

Lägre gifthalt

Fetter

Hjärt- och
kärlsjukdomar


Färre sjukdomar

Vegankost

Föllingeprojektet

Referenser
 
Fetter

Kemiskt sett är fetter triglycerider, dvs estrar mellan en trevärd alkohol, glycerol, samt tre stycken s k fettsyror. Variationen av dessa fettsyror är det som ger olika fetter deras egenskaper. Fettsyrorna kan vara mättade, enkelomättade eller fleromättade. Fleromättade fetter är nyttigaste. Det beror på att det innehåller flera s k dubbelbindningar. Enkelomättade fetter innehåller i sin tur en dubbelbindning och ligger hälsomässigt strax efter de fleromättade fetterna. Men är hälsomässigt att föredra framför det mättade fettet som saknar dubbelbindningar och därför ofta benämns som det "farliga" fettet.

Idag har höga blodfetter eller hyperlipidemi som det också heter blivit ett hälsoproblem. Det beror på att människor äter för fet mat och motionerar för lite. Men även rökning, stress och ärftlighet spelar stor roll. Vi i västvärlden skulle må bra av att äta lite mindre fett. Men vad som är ännu viktigare är att äta rätt sorts fett. Det finns nämligen det som påskyndar och det som motverkar åderförkalkning. Det fettet som påskyndar är det mättade fettet och det är något vi svenskar bör äta mindre av. Istället bör vi äta mer enkelomättat och fleromättat fett som motverkar åderförkalkning. Åderförkalkning kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar i form av t ex blodpropp, kärlkramp och hjärtinfarkt.

  • Mättat fett finns främst i djurriket och är fast i rumstemperatur. Det finns i feta charkuterivaror, smör, hårt margarin, ost, grädde och andra icke-fettreducerade mejeriprodukter.

  • Enkelomättat fett finns i olivolja, rapsolja, nötter, oliver och sesamfrön. Det är troligen tack vare olivoljan som antalet hjärtinfarkter är mindre vanliga i medelhavsländerna.

  • Fleromättat fett finns i solrosolja, sojaolja, linfröolja, flytande margarin, linfrön och sojabönor.

Du kan läsa mer om fetter i vår Vegetariska Näringslära.