Vegetarisk näringslära

Introduktion
Konkreta tips
Fett
Protein
Kalcium
Järn
Vitamin B12
Vitamin D
Hälsofördelar
Referenser
 
Introduktion

Vegetarisk näringslära är ganska lätt. Den har ett par enkla riktlinjer och följer i övrigt allmän näringslära. Vi kommer gå igenom de näringsämnen som kan bli problematiska vid en vegetarisk kost. Dessa är; olika fetter, protein, kalcium, järn och vitaminerna B12 och D.

vegetarisk näringslära Matens näringsinnehåll är viktigt oavsett vilken kost man äter. Jämför man näringsintaget mellan blandkost och vegetarisk kost, finner man att vegetarisk mat i många avseenden är att föredra. Läs mer om fördelarna på våra sidor om Hälsoskäl och Avdelning hälsa.

Att äta varierat är en grundförutsättning för att leva ett friskt och sunt liv. Det är viktigt att man ersätter de animaliska produkterna mot vegetariska och inte bara tar bort dem ur kosten. Men som vi ska se är det relativt lätt att tillgodose kroppens näringsbehov med vegetarisk kost. Vegansk kost är däremot knepigare eftersom samhället inte är anpassat för denna kost. Som vegan bör man lära sig grundläggande näringslära.

Vi skiljer i den här näringsläran mellan vegetarisk och vegansk kost. Vidare kommer innebörden av ordet vegetarisk betyda "lakto-ovo-vegetarisk", vilket är den naturliga tolkningen. För mer djupgående information kan vi rekommendera boken Vegansk näringslära på vetenskaplig grund av Björn Pettersson. Lättillgänglig information om näringslära och hälsa finns även på Apoteket.