Vegetarisk näringslära

Introduktion
Konkreta tips
Fett
Protein
Kalcium
Järn
Vitamin B12
Vitamin D
Hälsofördelar
Referenser
 
Vitamin B12

Vitamin B12 är ett livsnödvändigt vitamin. Det behövs för normal celldelning, bildning av röda blodkroppar, DNA-syntesen och för att funktionen hos en del enzymer och nervsystem ska fungera. Till skillnad från andra vattenlösliga vitaminer kan B12 lagras i stora mängder i människokroppen. Levern innehåller vanligtvis mellan 2 och 5 mg, vilket räcker för 3-6 års behov (utan tillförsel av ytterligare B12). Dessutom återvinner kroppen en del av vitaminet vilket gör att en människa kan klara sig mycket länge utan tillförsel.

Vitamin B12 är ett komplex vitamin och det var först på 70-talet som man kunde börja framställa det syntetiskt. Debatten kring B12 och vegetarisk/veganskt kost har varit lång och sista ordet är inte sagt än. Man skiljer på aktivt och analogt B12. Den aktiva formen kan enbart framställas av mikroskopiska bakterier. Vitamin B12 finns i små men tillräckliga mängder i en animalisk kost. Det har diskuterats huruvida vissa alger och groddar skulle kunna innehålla små mängder av vitaminet, men det anses idag inte finnas några tillförlitliga vegetabiliska källor.

Vad man däremot vet är att B12 finns i jorden. B12 finns således på icke skalade och rengjorda grönsaker, liksom på fingrar som varit ute och jobbat i jorden utan att rengöras helt. Dagens kliniskt rena samhälle utesluter för majoriteten av oss människor detta som källa för B12 men i den miljö som människan är skapad för skulle situationen vara annorlunda.

Avsaknaden av B12 på lång sikt ger mycket allvarliga sjukdomar. Som vegetarian är risken för B12-brist ytterst liten då komjölk och ägg innehåller adekvata mängder. För veganer är B12-brist ett potentiellt hot och därför anses berikade produkter eller tillskott vara ett måste.