Argumentsamling - frågor och svar kring vegetarisk kost

Här kan du läsa om Greenoptions synpunkter och bemöttande på vanliga argument för att äta kött. Argumenten för att välja vegetarisk kost finns på föregående sida: varför äta grönt?

Det är naturligt att äta kött. Människor har alltid ätit kött.
Vad vi alltid har gjort är inte bra. Det är få som skulle tycka att det är bra att kriga, trots att människor alltid har gjort det. Förr hade vi ofta inget val, men det har vi idag. Varför inte välja med hänsyn till djur, hälsa och miljö?

Kött är gott!
Vegetarisk mat är också god, med stor variation från alla världens hörn. Dessutom finns det köttersättningar som smakar mycket likt kött. Bara för att något är gott betyder det inte att det är bra. Det kanske är dags att tänka mer på konsekvenserna av vårt ätande?

Jag kan inte bli vegetarian eftersom jag ibland vill äta kött.
Ja, det är upp till dig hur mycket vegetarisk mat du vill äta. Det är bättre att göra lite än att inte göra någonting. Växla mellan gröna maträtter och kötträtter. Laga gärna vegetariskt och servera kött som tillbehör för de som äter kött. På så sätt kan alla välja att äta som de vill.

Jag är inte säker på att min kropp får i sig alla ämnen den behöver om jag äter vegetarisk mat. Vi måste väl äta kött för att överleva?
Vi måste äta mat för att överleva, men det behöver inte vara djur. Det gröna valet är lika bra eller bättre. En vegetarisk kost erbjuder alla ämnen som är nödvändiga för vår hälsa. Du kan läsa mer om vad vi behöver under Vegetarisk näringslära och Hälsoskäl.

Jag tycker alla ska få välja själva vad de vill äta. Vegetarianer ska inte komma och säga vad andra ska äta. Jag lägger mig inte i vad ni äter, och då ska ni strunta i vad jag väljer att äta.
Om man tycker att alla bör få välja vad de vill äta, så bör man också förklara varför man inte vill låta djuren välja mellan att bli vår mat eller ej. Det blir svårt att förklara varför man vill sätta våra matintressen framför djurens mest grundläggande intressen. När vi inte behöver det. Läs gärna mer om detta under Etik.

Det är inte jag som dödar djuren.
Genom att efterfråga kött skapar man indirekt en vilja hos människor att göra djur till det som skall bli vår mat på bordet. Det vi väljer att äta styr vad som händer i djurfabrikerna och att de överhuvudtaget finns.

Djur i naturen äter andra djur. Människan är ett djur. Vad är det då för fel att vi människor äter andra djur?
Djur har inte alltid ett val. Till skillnad från hur det har varit förr har vi människor idag ett val att äta för en bättre hälsa, ett bättre förhållande till djuren och en bättre miljö.

Djuren behandlas bättre i Sverige än i andra länder, eftersom Sverige har en djurskyddslag.
Bara för att vi har en djurskyddslag så innebär det inte att djuren har det särskilt bra. Hur bra djurskyddslagen än är så innebär det inte att vi har rätt att döda djur, även om det sker utan nämnvärt lidande för djuren.

Hur vet du att djuren lider? Hur vet du att tomaterna i växthuset inte skriker? Kan inte växter också känna smärta?
I en helt filosofisk mening går det inte att veta att tomaterna inte lider. Det är svårt att säga att man aldrig kommer att upptäcka något tecken på att växter "skriker", även om det i så fall radikalt skulle förändra vår normala känsla för vad lidande innebär.

Tänk i stället på motsatsen. Hur kan man veta att just du, eller andra människor lider? Ja, jag kan inte få tag på dina subjektiva upplevelser. Vi kan se på varandras hjärnor, men det vi observerar där är väl inte upplevelsen av lidande. Vad vet man strikt filosofiskt? Inget om andra människors förmåga att lida, då man inte direkt man komma i kontakt med deras upplevelser. Men hur många tvivlar på att andra lider? Vi har alltså yttre beteenden att utgå ifrån för att förstå att någon t ex plågas. (Att t ex ta kriteriet att någon måste tala om eller meddela sitt lidande för att det skall bli troligt blir också bisarrt, vi tvivlar inte på det i fråga om människor som saknar den förmågan.)

När människor lider (ganska snävt fysiskt lidande här) visar de saker med sin kropp. Man vänder och vrider sig, reagerar på sätt som går att observera, etc. Man kan studera nervsystemet och se tecken på lidande. Samma sak gäller djur. Människors nervsystem har utvecklats och liknar djurens. Djur ger ifrån sig samma tecken på lidande som går att studera.

Alltså: vi har gott om anledningar till att tro att bl a de flesta ryggradsdjur lider, men har inga vidare tecken på att växter gör det. Man vet inte riktigt hur djur som inte liknar oss känner och upplever, därför är det bäst att vara så försiktig som möjligt med dem.

Men ok. Strikt filosofiskt: anta då att växter också kan lida. Ja, då är det ändå en fördel att äta växter. Man orsakar mindre lidande. Att föda upp djur kräver mycket, mycket, mer resurser från växtriket än vad det krävs om vi äter direkt därifrån. Vi inte kan kräva att man tar orimlig hänsyn till lidande omkring sig, och självklart inte sluta äta oss mätta. Det handlar inte om att svälta sig själv, utan om det onödiga i att äta djur idag.

| Tillbaka till Varför äta grönt? |