Recept

 
Introduktion
Frukost
Lunch och middag
Soppor
Smårätter
Såser
Festmat
Efterrätter
Pastejer och pålägg
Julmat
Bröd
Kakor och godis
Drycker
 
Kakor och godis

Mumsig sockerkaka Mumsig sockerkaka

100 g mjölkfritt margarin
2,5 dl vetemjöl
2 dl socker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl sojagrädde
1 dl sojamjölk eller vatten

Smält margarinet. Blanda de torra ingredienserna och häll sedan i margarinet, sojagrädden och sojamjölken/vattnet. Smörj en form med mjölkfritt margarin och ströa den. Häll i smeten och grädda 35-40 minuter i 175 grader. Man kan också göra goda muffins genom att blanda i färska eller frysta bär i smeten och grädda i muffinsformar.

Muffins (10-14 st)

100 g mjölkfritt margarin
1 dl sojagrädde
2 dl sojamjölk
5 dl vetemjöl
2,5 dl socker
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
ev jordgubbs- eller hallonsylt

Smält margarinet och rör ner sojagrädde och sojamjölk. Blanda de torra ingredienserna i en egen bunde. Blanda därefter alltsammans och vispa smeten slät. Om man vill undivka platta muffins och få höga muffins så placera muffinsformarna i en muffinsplåt. Häll i muffinsformar och fyll till max 3/4. För extra smakupplevelse och dekoration kan man lägga en klick sylt i mitten av muffisen. Grädda 14-18 minuter i mitten av ugnen i 225 grader. Känn med en provsticka om muffinsen är klara (provstickan ska inte vara kladdig).

Chokladmuffins (20 st)

100 g mjölkfritt margarin
0,75 dl sojagrädde
1 dl sojamjölk
3 dl socker
3 dl vetemjöl
1,5 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 krm salt
4 msk kakao

Smält margarinet och låt det svalna. Vispa ihop grädde och socker. Tillsätt sedan margarinet och mjölken. Blanda ihop de övriga ingredienserna och blanda i smeten. Fördela i muffinsformar. Grädda 15 minuter mitt i ugnen i 200 grader.

Kladdkaka

100 g mjölkfritt margarin
2 dl vetemjöl
3 dl socker
3 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 dl sojagrädde

Smält margarinet. Blanda ihop mjöl, socker, kakao och vaniljsocker. Tillsätt sojagrädden och det smälta margarinet. Häll smeten i en låg rund form och grädde 15-20 minuter i 175 grader. Servera gärna med tofu line glass.

Morotskaka

5 dl morötter
3 dl grahamsmjöl
1,5 dl farinsocker
1 dl rapsolja
1,5 dl sojamjölk
ev 1 dl grovt hackade hasselnötter
3 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 dl russin
skal från 1 citron

Riv morötterna grovt. Blanda grahamsmjöl, farinsocker, ev hasselnötter, bakpulver och kanel i en skål. Rör ner morötter, citronskal och russin. Tillsätt olja och sojamjölk. Smörj en form med mjölkfritt margarin och störa den. Häll i smeten och grädda längst ner i ugnen 30 minuter på 200 grader.

Mjuk kardemummakaka
En jättegod kaka. Svårt att känna skillnad mellan denna veganska kaka och en icke-vegansk kardemummakaka. Testa själv!

100 g mjölkfritt margarin
0,75 dl sojagrädde
1,5 dl sojamjölk
2,5 dl vetemjöl
2,5 dl socker
2 tsk bakpulver
1 tsk ingefära
2 tsk kanel
1 msk kardemumma

Smält margarinet och låt det svalna. Rör ihop socker och sojagrädde. Tillsätt sojamjölk och margarin. Blanda i mjöl, bakpulver och kryddorna. Smörj en form med mjölkfritt margarin och ströa den. Häll i smeten och grädda längst ner i ugnen 45 minuter i 175 grader.

Havreflan (ca 30 st)

75 g mjölkfritt margarin
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl socker
2 msk sojamjölk
2 msk sirap
1/4 tsk bakpulver

Smält margarinet och blanda alla ingredienserna väl i en bunke. Klicka ut smeten i små högar på ett bakplåtspapper eller på en smord plåt. Grädda 5 minuter i 200 grader. Låt havreflanen svalna något och lossa dem sedan från plåtarna. Böj dem eventuellt över en käpp.