Veganism - vegan, veganer och veganmat

Att äta vegetariskt är jättebra, men det går faktiskt att gå ännu längre och steget är inte långt. Många vill inte stödja den allt mer vinstintresserade ägg- och komjölksindustrin. Andra ser bättre och modernare alternativ till skinn och päls. Somliga väljer att helt ta avstånd från alla sorters djurindustrier och bli veganer. Definitionen av vegan är en person som inte äter någonting från djurriket och inte använder några produkter från djurriket. Detta är i praktiken nästan omöjligt, men faktum är det faktiskt är lättare att leva närmre veganismen än vad många tror. Tänk på att det inte är någon lag att äta enbart veganmat. Ät så mycket du kan. Det är bättre att göra lite än inget. Du har ett val, gör något positivt av det!

Vegansk mat är inspirerad från hela världen, vilket gör den mycket variationsrik. Italiensk, fransk, indisk, grekisk, kinesisk, mexikansk och afrikansk, allt på en gång. Kanske är det den mest kulturöverskridande maten av alla? Många blandkostare uppfattar veganmat som spännande och överraskande god. Det är kanske inte så konstigt, med tanke på matens många läckra recept och råvaror.

Vegan Vegansk mat kan även bli väldigt lik svensk husmanskost, eftersom det finns många köttersättningssubstitut som är mycket lika i både smak och tuggkänsla. Dessa kopior är en oerhörd tillgång inte minst för blandkostare. Hur enkelt som helst kan man byta kötträtterna mot veganska kopior - samma smak, näringsvärde och pris. Se efter själv! Gå till Vegetariska ersättningar.

Om du har bestämt dig för att bli vegan så gå sakta över från vegetarisk till vegansk kost. Byt direkt ditt gamla margarin mot vegetabiliskt margarin, om du inte redan har gjort det. Vegetabiliskt margarin smakar som vilket annat margarin som helst, skillnaden är att det är humanare mot djuren. Byt successivt ut komjölken mot soja- och havremjölk. Läs om vegetabiliska alternativ för ägg, och byt sakta men säkert ut äggen. Läs mer om Vegetariska ersättningar. På internet kan man också hitta mycket information och recept om veganism, veganmat och veganer.

Tyvärr finns det animaliska ämnen nästan överallt, både i mat och annat. Det kan i vissa sammanhang göra det svårt att vara vegan. Tänkt på att försöka göra så mycket som du vill och orkar. Det tål att upprepas att: det är bättre att göra lite än inget - ät så mycket veganmat som möjligt! Dock blir det allt enklare och enklare för veganer och andra personer att leva enligt veganismen.

Läs mer på våra sidor om Produkter och livsmedel från djur och E-nummer.