Animalier - produkter och livsmedel från djur

Här försöker vi samla produkter som kan vara gjorda av animaliska ämnen och/eller är producerade i en process där animalier ingår. Tyvärr finns det ofta animalier i produkter som man inte ens i sina vildaste drömmar kunde tänka sig innehåller något från djur.

Ett enkelt sätt att ta reda på om en produkt innehåller animaliska ämnen är att läsa innehållsförteckningen. Tyvärr står det inte alltid om källan till de olika ämnena i en produkt kommer från växt- eller djurriket. Arbetet med att hålla en sådan här lista uppdaterad är krävande. Vi försöker uppdatera listan efter bästa förmåga. Var dock medveten om att vissa uppgifter nedan kan vara relativt gamla och därmed är det inte säkert att de fortfarande gäller.

Livsmedel

Godis
Det finns gelatin och slaktavfall i nästan allt godis, i synnerhet lösgodis. Choklad kan vara gjord på animaliska produkter.
Potatatischips
Många tillverkare använder vassla som smakförstärkare. Som tur är finns det många veganska potatischips, t ex Estrellas grillchips. Nästan alla lättsaltade chips är veganska.
Ost
Görs oftast av komjölk, som man får att koagulera genom att tillsätta löpe (kalvmage). Det blir dock allt vanligare med vegetabilisk löpe. Det finns många ostar som inte innehåller animalier. Klicka här för en lista.
Margarin
De flesta margariner innehåller tyvärr mjölk/mjölkpulver och ibland även mono- och diglycerider från animalisk källa. Som tur är har det på senaste tiden kommit flera vegetabiliska margariner.
Potatissallad
Innehåller ofta flera animaliska e-nummer/tillsaster. Läs också recept på vegansk potatissallad.
Bröd
Många bröd är veganska, men tyvärr innehåller en del animaliska fetter och ämnen. Ofta saknar innehållsdeklarationen information om ingredienserna kommer från växt- eller djurriktet. En del bagare smörjer sina formar med djurfett.
Bakverk
Är ofta gjorda på animalier i någon form, t ex animaliskt margarin. Brödformarna kan vara smorda med animaliskt fett. Grädden på bakelser och tårtor innehåller ofta gelatin för att få rätt konsistens. Gelé är nästan alltid gjord på gelatin.
Socker
En del socker renas genom benkolsfilter eller bleks med hjälp av benkol. Den danska sockertillverkaren Dansukker som säljer mycket socker i Sverige använder ej några animaliska tillsatser i produktionen. I Storbritannien är "Tate and Lyle" och "Billingtons sugars" fria från djursubstanser.
Pasta
Innehåller ibland ägg. Äggfri pasta finns i mängder. Undvik fallgropparna och läs innehållsdeklarationen.
Vinäger
Kan filtreras genom t ex gelatin. Detta gäller t ex Druvan rödvinsvinäger som säljs på bl a Ica.
Äpplen
I Storbritannien är de glänsande röda washingtonäpplerna polerade med shellack.
Citrusfrukter och andra frukter/grönsaker
För att citrusfrukterna ska hålla sig längre behandlas de med vax. Vaxet täpper till de mikroskopiska hålen i frukten och gör så att fuktigheten inne i frukten stannar kvar längre. Vaxet är en blandning av bivax och antimögelmedel. Om man skrubbar frukten under varmt vatten och med en ganska grov borste kan man få bort allt bivax och 80% av antimögelmedlet. Detta gäller de flesta citrusfrukter och även många andra frukter och grönsaker som skall hålla sig färska under en längre tid. Vegetabiliskt alternativ till bivax är karnaubavax (E 903).
Torkade bananer
Många är doppade i honung. I Storbritannien nämner man ofta inte ens detta på etiketten.
Alkohol
Filtreras (renas) efter jäsningen genom ett filter som ofta består av t ex benkol och gelatin. Det gäller de flesta viner, ölsorter, spritsorter och vodka. Undantag finns. Samtliga tyska, buteljimporterade, ölsorter är gjorda enbart på malt, humle och vatten. I Storbritanniena är öl (besk) ofta filtrerad genom fiskbloss. Många beska öl i flaska och de flesta lagrade öl är veganska. Guinness och Murphys filtreras genom fiskbloss och är således ej veganska (källa 2005-03-11). Ägglikör är inte passande för veganer och Campari (sprit) innehåller karmin. I Systembolagets broschyr för allergiker kan man se vilka alkoholsorter som inte innehåller djur.
Jordbruk och odling
Gödningsmedel
De flesta odlare, även ekologiska odlare, använder animaliska gödningsämnen som blodmjöl, benmjöl och fjädermjöl - ämnen som är restprodukter från slaktindustrin.
Djurgödsel
Används av många odlare. Djurgödseln innehåller bakterier, olika mikroorganismer, antibiotikarester, hormonrester m.m. Vilka alla kan orsaka sjukdomar hos människan, t ex salmonella. Ett bättre alternativ är att använda grönsaksgödsel, den s k vegetabilisk-organiska metoden, där växter och grönsaksrester från köket grävs ner i jorden. Genom den "veganska" odlingen finns det t ex ingen risk för att drabbas av stelkramp.
Hygienartiklar och kosmetika

Kan innehålla allt möjligt från djurriket. Dessutom testas de troligen på djur om inte annat anges. Välj produkter där det tydligt deklareras att de inte innehåller animaliska produkter och inte är testade på djur, t ex Body Shop's och Nectar's sortiment.
Läkemedel

Många mediciner innehåller adrenaline. De flesta mediciner testas dessutom på djur.
Kapslar
Många mediciner är förpackade i gelatinkapslar som ska sväljas hela. Även vitaminer och andra kosttillskott ligger ofta i gelatinkapsel.
Vaccin
Testas på djur och kan består av animaliska ingredienser.
Premarin
Medicin som används för att normalisera hormonförändringar under klimakteriet. Premarin framställs genom att ston insemineras och därefter stående under hela graviditeten tappas på hormonrik urin. Den används sedan för medicinframställningen. Fölen slaktas omedelbart och stona tvingas återigen att bli dräktiga. Djurvänner världen över protesterar mot framställningen av Premarin. Likvärdiga alternativ till medicinen finns.
Fotografering, film och bio

"Vanlig" fotografisk film (fotopapper)
Innehåller ett ljuskänsligt skikt som kallas emulsion. Detta kan vara är en suspension av silversalter i gelatin. Enligt uppgift (maj 2009) använder Hewlett-Packard gelatin i HP Premium och HP Premium Plus medan övriga fotopapper från dem är utan gelatin.
Pigmenttryck
En fotografisk kopieringsmetod, vid vilket man använder ett pigmentpapper med ett gelatinskikt, innehållande bl a finfördelat färgämne. Vid kopieringen läggs ett negativ på skiktet och genom belysning garvas gelatinet i proportion till belysningen. Skiktet överförs till ett annat papper, där bilden framträder och ogarvat gelatin tvättas bort.
Måleri

Akvarellpapper
Pappret limmas med ett animaliskt lim och doppas i en varm gelatinlösning.
Akvarellfärg
Kan innehålla t ex gelatin, oxgalla, karmin/karmosin och kasein.
Målarduk
Bestryks med animaliskt lim före grundmålning.
Penslar
Görs av mårdhår, svinborst, ekorrhår, tagel, etc. Moderna syntetiska penslar finns.
Övrigt

Lim
Animaliskt lim görs av djurhudar, klövar m.m. Det används till musikinstrument och annat finsnickeri, hopfogning av kartonger, etc. Säljs bl a i form av små pärlor, "pärllim". Till inbundna böcker används animaliskt lim.
Möbler
Stoppning kan bestå av animaliska produkter, t ex tagel eller dun.
Musikinstrument
Fioler, gitarrer, nyckelharpor, trummor, m.m. fogas ihop med animaliskt lim. Fiolsträngar kan t ex vara gjorda av gristarmar. Fiolstråkar görs av tagel, alltså de långa håren från hästars svansar. Trumskinn görs av kalvskinn, magsäckar m.m. Men det finns vegetabiliska alternativ. Säckpipor görs av komagar.
Tallrikar
När du köper tallrikar kom då ihåg att "Bone China" verkligen innehåller ben.
Stearin
Tillverkas ibland av animaliska fettsyror. Syntetiskt stearin finnas i form av paraffin.
Dun
Används bl a till en del kuddar, täcken och jackor.
Filt
Görs av ull eller päls.
Läder och skinn
Ingår i många olika produkter. Se lista på alternativ här.