Vegetabiliska ersättningar för smör / margarin

Margarinstillverkarnas definitioner på deras margariner strider mot Livsmedelsverkets definition på vegetabiliskt. Oss veterligt har detta ännu ej tagits upp i domstol. Så här ligger det i alla fall till (hur fel det än måvara): Tillverkarna själva kallar alla margariner för vegetabiliska. Benämningen "vegetabiliskt margarin" är inte 100% vegetabiliskt (veganskt), vilket borde tyckas självklart. Det kan t ex innehålla filmjölk. Däremot är "mjölkfritt margarin" 100% vegetabiliskt, och således veganskt. Om det i innehållsförteckningen däremot står "vegetabiliskt fett" så är det 100% vegetabiliskt (veganskt).

Vilseledande, ologiskt och dumt?   Det tycker vi med!

I uppställningen nedan använder vi dock korrekta definitionen:
"vegetabilisk" = "vegansk" = "inget från djurriket"

Carlshamn mjölkfritt
Margarinet är vegetabiliskt (veganskt) och kan användas som smörgås-, bak- och matmargarin. Finns i fetthalt om 40 % och 80 %. Till skillnad från Milda mjölkfritt nedan så kommer d-vitaminet i Carlshamn mjölkfritt från en vegetabiliskt källa.

Milda mjölkfritt
Margarinet är vegetabiliskt och kan användas som smörgås-, bak- och matmargarin. Finns i fetthalt om 70 %. Margarinets d-vitaminberikning kommer från lanolin (ullfett) och margarinet är därför inte 100% vegetabiliskt. Mängden d-vitamin är dock väldigt liten (ca 1,5 miljondelsgram per 100 gram).

Nutana Plantemargarin
Vegetabiliskt (veganskt) margarin som säljs främst i hälsokostbutiker.

Vegetabilisk olja
Neutrala oljor som t ex rapsolja, majsolja och solrosolja har mild smak. Olivolja är också utmärkt, men har tydligare karaktäristisk smak. Andra oljor är sojaolja, linfröolja och sesamolja.

| Tillbaka till Vegetariska ersättningar |