Vegetariska ersättningar för kött, fisk och kyckling

Idag finns det en uppsjö av vegetariska köttersättningar. En del av dessa är direkta kopior medan andra kan tillagas på ett liknande sätt som kött.

Quorn
Quorn består av mycelium (svamptrådar), äggvita och kryddor som tillsammans formas till en massa. Det påminner lite om kycklingkött. Massan formas sedan till färs eller bitar. Resultatet är en mager och fiberrik produkt med högt näringsvärde. Quorn går att använda i varma och kalla sallader, till grytor och färsrätter. Det går att grilla, woka och steka. Detta livsmedel har funnits i England sedan mitten av 80-talet. Quorn innehåller tyvärr äggvita.

Baljväxter
Baljväxter är mycket proteinrika och bildar proteinbasen i den vegetariska maten. Till baljväxtfamiljen hör olika sorters bönor, linser, ärtor och vissa nötter (t ex jordnötter). Baljväxter kan användas i alla sorters maträtter; grytor, wokar, biffar, sallader, soppor, färser, pålägg, etc. Baljväxter kan köpas färdigkokta på burk, eller så kokas de efter att ha legat i vatten över natten.

Sojakött
Sojakött är mycket likt kött från djur. Med rätt kryddning och marinering är det svårt att känna någon skillnad i smak mellan sojakött och kött från djur. Sojaköttets konsistens gör att det känns precis lika segt som att tugga på djurkött. Sojakött framställs av sojabönor där oljan har pressats ur. Massan som blir kvar arbetas samman till en köttliknande konsistens. Sojakött finns som tärningar, strimlor, biffar och granulat (mycket finfördelat). Dessa går utmärkt att använda som färs och i grytor och gratänger. Köttet går även att steka, panera, fritera och grilla. Synonymer till sojakött är sojaprotein och TVP (Textured Vegetable Protein).

Tofu
Tofu är en klassiker som ursprungligen kommer från Asien. Den består av en bönmassa som görs på sojabönor. Steker man rökt tufu blir det ett mycket gott alternativ till stekt fisk. Tofu i sig själv smakar inte speciellt mycket, men tar lätt upp smaker från omgivningen och kan smaksättas på en mängd sätt. Tofu kan användas i sallader, wok, grytor, som bas i krämiga såser och mycket mer. Tofu säljs i din vanliga livsmedelsbutik, men kan även hittas i hälsokost- och asiatiska butiker. Tofu finns i olika former; naturell, marinerad, rökt, med örter, med chili och som mjuk, s k silkentofu. Den kan mixas och smaksättas för att användas som t ex tårtgrädde och i dipsåser.

Kinafärs Kinafärs
Kinafärs är en färs som är gjord på gluten. Gluten har en liknande tuggkänsla som kött. Kinafärsen innehåller även svamp, bambuskott och böngroddar. Den säljes på burk i vanliga livsmedelsaffärer. Smaksätt den gärna med soja och kryddor.

Tempeh
Kommer ursprungligen från Asien och består av fermenterade sojabönor. Påminner lite om brieost och innehåller mycket fibrer och protein. Används i grytor och går att steka och fritera och är utsökt på grillspett. Finns i hälsokost- och asiatiska butiker.

Seitan
Även Seitan kommer från fjärran östern. Bygger precis som kinfärs på vetegluten. Används i burgare, grytor, wokar och går att fritera och steka.

| Tillbaka till Vegetariska ersättningar |