Definitioner - vegetarian och vegan

Orden som beskriver en människas matval upplevs ofta som röriga. Trots detta finns det väldefinierade ord för detta. Vad vi på Greenoption tycker är viktigt att slå fast är att man inte ska hänga upp sig på definitionerna utan äta så mycket vegetariskt som möjligt. Gör det som du kan och orkar! Definitionernas främsta syfte är för beskrivning av matrecept och livsmedel, samt i diskussioner om exempelvis näringslära. Här följer definitionerna på vegetarian och vegan.

Vegetarian
En vegetarian är en person som inte äter kött, fisk, fågel eller skaldjur. Däremot kan hon eller han äta mejeriprodukter och ägg. Ordet vegetarian betyder i folkmun "lakto-ovo-vegetarian". Lakto står för mejeriprodukter och ovo för ägg. Det finns "lakto-vegetarian" som äter mejeriprodukter men inte ägg. Tvärtom gäller för "ovo-vegetarian".

Vegan
En vegan är en person som inte äter något från djurriket. Denna definitionen är kort och exakt. Vanligtvis försöker veganer även undvika andra produkter från djurriket, exempelvis djurskinn.

Det kan vara värt att notera att Livsmedelsverkets definition på "vegetarisk" är lika med "vegetabilisk", dvs vegansk. Detta måste alla livsmedelstillverkare rätta sig efter. Om det på ett livsmedel står att det är vegetariskt är det således veganskt.