E-nummer

Allmän information om E-nummer
Förteckning över samtliga E-nummer
Animaliska
E-nummer
Animaliska ingredienser
utan E-nummer
 
Animaliska E-nummer

Animaliska E-nummer är sådana E-nummer som kommer från djurriket. Det framgår inte av beteckningen vilket ursprung en tillsats har om inte tillverkaren särskilt satt ut det. För att få reda på exakt vilket ursprung en tillsats har kan man kontakta den som tillverkar eller importerar livsmedlet.

De flesta tillsatser som räknas upp nedan kan ha animaliskt ursprung men även vara tillverkade av vegetabilier eller på syntetisk väg. Några av tillsatserna har alltid animaliskt ursprung, exempelvis lyzosym som framställs ur ägg och bivax som utvinns ur bivaxkakor.

Tillsatser tillverkade av fett

E 304 Askorbylpalmitat och askorbylstearat
E 322 Lecitin
    Förekommer i alla celler och framställdes förr ofta ur hjärna och äggula. Dagens lecitin framställs dock oftast från sojabönor och kallas då vanligen sojalecitin. Kemiskt rent lecitin är färglöst och kan kristallisera. Lecitin används som antioxidations- och emulgeringsmedel.
E 422 Glycerol
    Finns i alla sorters fetter och oljor. Fettet kan komma från växter eller djur, t ex gris. Det kan också framställas syntetiskt. Glycerol används som fuktbindare i hudvårdsprodukter. Vid tvåltillverkning används ofta både vegetabilisk olja (kokos) och animaliskt fett (ister). Produktionen av glycerol från rent vegetabilisk olja sker i liten skala.
E 431 Polyoxietylenstearat
E 432 Polyoxietylensorbitanmonolaurat
E 433 Polyoxietylensorbitanmonooleat
E 434 Polyoxietylensorbitanmonopalmitat
E 435 Polyoxietylensorbitanmonostearat
E 436 Polyoxietylensorbitantristearat
E 442 Ammoniumfosfatider
E 445 Glycerolestrar av trähartser
E 470 a Natrium-, kalium- och kalciumsalter av fettsyror
E 470 b Magnesiumsalt av fettsyror
E 471 Mono- och diglycerider av fettsyror
    Emulgeringsmedel som används i mat och kosmetika. Tillverkas mestadels från talg och annat animaliskt fett, men kan även vara vegetabiliskt.
E 472 a Mono- och diglyceriders ättiksyraestrar
E 472 b Mono- och diglyceriders mjölksyraestrar
E 472 c Mono- och diglyceriders citronsyraestrar
E 472 d Mono- och diglyceriders vinsyraestrar
E 472 e Mono- och diglyceriders diacetylvinsyraestrar
E 472 f Blandade ättiks- och vinsyraestrar av mono- och diglycerider
E 473 Sackarosestrar av fettsyror
E 474 Sackarosestrar i blandning med mono- och diglycerider av fettsyror
E 475 Polyglycerolestrar av fettsyror
E 476 Polyglycerolpolyricinoleat
E 477 Propylenglykolestrar av fettsyror
E 479 b Termiskt oxiderad sojaolja i reaktion med mono- och diglycerider av fettsyror
E 481 Natriumstearoyllaktylat
E 482 Kalciumstearoyllaktylat
E 483 Stearoyltartrat
E 491 Sorbitanmonostearat
E 492 Sorbitantristearat
E 493 Sorbitanmonolaurat
E 494 Sorbitanmonooleat
E 495 Sorbitanmonopalmitat
E 570 Fettsyror
E 1517 Glyceryldiacetat
E 1518 Glyceryltriacetat

Tillsatser tillverkade av annat än fett

E 626 Guanylsyra
E 627 Dinatriumguanylat
E 628 Dikaliumguanylat
E 629 Kalciumguanylat
E 630 Inosinsyra
E 631 Dinatriuminosinat
E 632 Dikaliuminosinat
E 633 Kalciuminosinat
E 634 Kalcium-5'-ribonukleinsyra
E 635 Dinatrium-5'-ibonumkleotider
E 920 L-cystein
E 966 Laktitol
    Framställs ur laktos.
E 1105 Lysozym
    Framställs ur ägg.

Tillsatser tillverkade av insekter

E 120 Karmin (carmin/cochinelle)
    Rött färgämne som tas från Cochinellöss som torkas och krossas. Produktionen är storskalig och kräver många insektsliv. 70 000 insekter måste dödas för att få fram 500 gram av ämnet. Karmin används i vissa ostar, frukostflingor med fruktsmak, sylt, marmelad, gelé och korvar. Det används också i alkohol, godis, kosmetika, film och garnfärg. Vegetabiliskt alternativ är växtfärg, t ex rödbetsjuice.
E 901 Bivax (beeswax)
    Ytbehandlingsmedel som utvinns ur bivaxkakor (jämför honung). Används för att ge frukter (citrusfrukter, äpplen, päron, meloner m fl), godis, nötter, kaffebönor och kosttillskott en blank yta. Bivax används också som konsistensgivare i babykrämer, hårkrämer, "cold cream", ögonskugga, läppstift, masscara m.m. Vegetabiliskt alternativ är karnaubavax (E 903), paraffin och vegetabiliska fetter.
E 904 Shellack
    Sekret från den indiska lacksköldlusen. Används till billack och för att göra mediciner, godis och frukt blanka. Utvinns på liknande sätt som honung. Förr användes shellack för att tillverka grammofonskivor. Vegetabiliskt alternativ är karnaubavax (E 903), paraffin och vegetabiliska fetter.

Referenser

Statens Livsmedelsverk. Vilka tillsatser har eller kan ha animaliskt ursprung? 2013.

Statens Livsmedelsverk. Tillsatser i livsmedel. Tryckeri AB Primo. Oskarshamn. 1998. ISBN 91 7714 101 6.

Gunnarsson, Karin. Handla djurvänligt, en konsumentguide från Förbundet Djurens Rätt. Tryckeri AB Småland. Jönköping. 1999. ISBN 91-88786-40-4.

Hanström, Bertil m fl. Lilla uppslagsboken, andra upplagan. Förlagshuset Norden AB. Malmö. 1966.